De branche erkenning

Erkende cursus

De branche erkenning

Heb je een specialistisch beroep, of wil je je binnen je eigen beroep verder gaan specialiseren? Dan wordt het zaak om na te gaan of de door jou gekozen opleiding goed wordt ontvangen binnen de branche waarin je werkzaam bent. Erkenning van jouw diploma of certificaat door de branche kan het verschil maken tussen ‘erkend’ specialist of iemand die iets ‘erbij’ doet.

Elke branche is anders

Voor elke beroepsgroep bestaat een aparte branche, met een eigen branchevereniging, eigen specialistische opleidingen en dus ook eigen erkenningen door de branche. Vaak zijn door de branche erkende opleidingen een aanvulling op een al afgeronde, door de overheid erkende basisopleiding.

Er zijn dan ook geen algemene opleidings- of exameneisen aan door de branche erkende opleidingen. Vaak worden deze door elke branchevereniging zelf opgesteld en gecontroleerd. Aanbieders van opleidingen kunnen zich via de branche aanmelden en worden erkend als ze aan de opleidingseisen voldoen.

Wat kun je met een door de branche erkend diploma?

Vaak is een door de branche erkend diploma een aanvulling of een specialisatie op een wettelijk erkend beroepsdiploma dat je al hebt behaald. Zo kun je bijvoorbeeld met een basisopleiding MBO Schoonmaak verder leren voor een door de branche erkend diploma Glazenwasser of Vloeronderhoud.

In de zogenaamde ‘vrije beroepen’ (beroepen waarvoor je geen specifieke opleiding nodig hebt) zoals copywriter, pedicure of make-up artist, is soms alleen een door de branche erkend diploma ook voldoende. Zo kun je je profileren als schoonheidsspecialiste met een door ANBOS erkend certificaat.

Hoe weet ik of een opleiding door de branche erkend wordt?

Veel brancheverenigingen hebben een eigen register met opleidingen die door hen worden erkend. Wil je precies weten welke opleidingen dit zijn en bij welke opleider je die opleidingen kunt volgen? Dan kun je het beste contact opnemen met de branchevereniging van je eigen beroepsbranche, of een kijkje nemen op de website van de vereniging. Vaak zijn de opleidingseisen en registers van erkende opleidingen ook via de website van de brancheverenging te vinden.

Daarnaast wordt er op de websites van opleidingsaanbieders ook vaak melding gemaakt van opleidingen die door de branche erkend worden. Zo is bijvoorbeeld de opleiding gewichtsconsulten van Laudius en NTI erkend door de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland.

Specialisme of vrij beroep?

Wil je gaan starten in een vrij beroep als copywriter of schoonheidsspecialist, of ben je op zoek naar een mooie specialisatie om een extra dimensie aan je huidige beroep te geven? Dan is een opleiding die door de branche wordt erkend een goede start van je carrière, of een goede aanvulling op je huidige beroep. Zo leer je precies datgene wat je vanuit de branche nodig hebt om jouw beroep goed te kunnen uitvoeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *