De overheidserkenning: wettelijk erkende opleidingen

De overheidserkenning: wettelijk erkende opleidingen

Veel beroepsopleidingen op middelbaar of hoger niveau worden erkend door de overheid, ook wel bekend als een wettelijke erkenning. Dit betekent dat de opleiding en het daaraan gekoppelde diploma officieel erkend worden als beroepsopleiding door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Waarom een wettelijk erkende opleiding?

Aan een door de overheid erkende opleiding zijn een aantal grote voordelen verbonden. Allereerst moeten door de overheid erkende opleidingen voldoen aan strenge eisen bijvoorbeeld welke vakken er worden gegeven, welke zaken in ieder geval worden behandeld, en het doorlopen van een praktijk- of stageperiode. Zo wordt de kwaliteit van de opleiding gewaarborgd.

Een ander voordeel van wettelijk erkende opleidingen is de studiefinanciering. Deze mag je alleen aanvragen als je een studie gaat volgen die door de overheid erkend is. Dat geldt voor klassikale studies aan een opleidingsinstelling, maar ook voor thuisstudies bij een (online) opleider. Daarnaast ontvang je, na het behalen van een door de overheid erkende opleiding, een wettelijk beschermd getuigschrift of diploma en mag je als dat van toepassing is een wettelijk beschermde titel, bijvoorbeeld ingenieur of master, voeren.

Wat kan ik met een wettelijk erkend diploma?

Met een diploma of getuigschrift dat door de overheid wordt erkend heb je een solide basis voor je toekomstige carrière. De kwaliteit van de opleiding is immers door het ministerie gewaarborgd, waardoor toekomstige werkgevers erop kunnen vertrouwen dat je over een bepaald niveau van kennis en vaardigheid beschikt.

Vaak zijn het dan ook de middelbare schoolopleidingen en beroepsopleidingen op MBO, HBO en WO-niveau die door de overheid erkend worden. Met deze opleidingen bouw je dus verder aan je kennis en vaardigheid en kun je dat overal in Nederland aantonen.

Welke opleidingen worden door de overheid erkend?

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen houdt registers bij waarin je kunt nakijken welke opleidingen precies worden erkend door de overheid. Alle wettelijk erkende opleidingen van universiteiten en hogescholen kun je terugvinden in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO). Voor MBO-opleidingen raadpleeg je het Centraal Register Beroepsopleidingen (CREBO). Deze beide registers worden bijgehouden door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Je kunt in deze registers zoeken op naam van de school, naam van de opleiding, of op het zogeheten BRIN (BasisRegistratie Instellingen)-nummer of ISAT-nummer (de opleidingscode). Die laatste twee nummers kun je vaak vinden op de website van de onderwijsinstelling of opleiding of opvragen bij je opleider. Meer informatie over het zoeken in het register vind je in de handleiding CROHO.Wil je een studie aan een particuliere school volgen? Dan vind je erkende opleidingen terug in het Register Niet-Bekostigde Educatie. Dit register wordt bijgehouden door het ministerie zelf, en wordt jaarlijks aan het begin van het schooljaar gepubliceerd.

Een goede start van je carrière

Zit je nog in de leerplichtige leeftijd, ga je voor het eerst een (beroeps)opleiding volgen of wil je iets compleet anders gaan doen met je carrière? Dan is een door de overheid erkende opleiding een solide basis. Zo weet je zeker dat je in je nieuwe vakgebied over de juiste basiskennis en –vaardigheden beschikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *