Is deze cursus wel erkend?

Is deze cursus wel erkend?

Het is en blijft een veel gestelde vraag: is het diploma dat ik met deze studie haal erkend? Een duidelijke vraag met een wat minder duidelijk antwoord. Want wat is erkenning nu precies, door wie wordt erkenning gegeven en wat kun je er vervolgens mee?

Daarnaast vragen veel mensen zich ook af of hun opleidingsinstituut, onderwijsinstelling of aanbieder van thuisstudies erkend is. Dit is in geen enkel geval zo. Een erkenning wordt gegeven aan een specifieke opleiding of cursus, maar niet aan de aanbieder ervan. Zo wordt voor elke cursus apart de kwaliteit weergegeven.

Verschillende soorten erkenning

Een opleiding, certificaat of diploma kan op verschillende wijzen erkend worden. Allereerst natuurlijk door jezelf: je hebt een opleiding gedaan en met goed gevolg afgerond. Als bewijs daarvan krijg je bij een opleidingsinstelling een diploma of certificaat. Zo heb je voor jezelf als persoon erkend dat je een bepaalde vaardigheid hebt geleerd. Vaak wordt dit diploma of certificaat ook erkend door het opleidingsinstituut dat de opleiding uitgeeft. Op thuisstudiereviews vind je opleiders die in alle gevallen een door de opleiding erkend diploma of certificaat uitreiken bij het behalen van de studie. Zo kun je dus altijd aantonen dat je een studie hebt gevolgd.

Erkenning door overheid of branche

Natuurlijk is dat niet wat de meeste mensen bedoelen met een ‘erkende’ opleiding. Daarom wordt erkenning ook op andere manieren opgevat. Zo is er bijvoorbeeld de erkenning door de overheid: opleidingen, vaak in het middelbaar – of hoger beroepsonderwijs, die aan alle eisen van de overheid voldoen en daarmee erkend worden door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Daarnaast zijn er verschillende certificaten die door specifieke beroepsbranches worden erkend, zoals het Slijtersvakdiploma van LOI, de drogistenopleiding of de opleiding schoonheidsspecialiste van NHA of de opleiding gewichtsconsulent van NTI of Laudius. Tenslotte is er nog de maatschappelijke erkenning: een erkenning die door de maatschappij aan bepaalde diploma’s of certificaten gegeven worden, bijvoorbeeld de managementopleidingen van NEMAS, of de marketingdiploma’s van NIMA.

Wat kan ik met een erkend diploma?

Er is dus geen algemene erkenning voor diploma’s of certificaten. Daardoor verschilt de marktwaarde van zo’n papiertje per opleiding. Een opleiding die alleen door een opleidingsinstituut erkend wordt, kan veel of weinig waard zijn. Een erkenning door een lokale opleider die verder niemand kent, zegt waarschijnlijk minder dan hetzelfde certificaat van een grote, bekende opleider, zelfs als de kwaliteit gelijk zou zijn.

Ministerie van Onderwijs

Anders wordt het bij een officiële erkenning door de overheid. Doordat het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen exameneisen aan de erkende opleidingen verbindt, wordt de kwaliteit van de opleiding gewaarborgd. Deze opleidingen vallen dan ook onder het toezicht van de onderwijsinspectie.

Beroepsbranches

Binnen de verschillende beroepsbranches worden ook opleidingen erkend. Zo zijn er voor elke beroepsbranche, van loodgieter tot accountant en van journalist tot kraamverzorgende, door de brancheverenigingen erkende opleidingen en certificaten te behalen die je onderscheidend kunnen maken binnen je eigen beroepsgroep vanwege alle specifieke informatie en vaardigheden die je leert.

Hoe weet ik of mijn opleiding erkend is?

Opnieuw is dit afhankelijk van wie de erkenning moet geven. Voor een erkenning van een diploma of certificaat door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen kun je terecht in de registers die het ministerie hiervoor bijhoudt. Voor de erkenning door de diverse beroepsbranches kun je navraag doen binnen de branche, bij de branchevereniging of via de website van de branchevereniging.

Het is dus afhankelijk van je eigen doelen of je wel of niet kiest voor een erkende opleiding. Wil je een carrièreswitch maken of je goed voorbereiden op een beroepsopleiding? Of doe je een cursus omdat je het leuk vindt, uit hobby of om je verder in je bestaande beroep te ontwikkelen? Met het antwoord op die vraag ben je al een stuk dichter bij het kiezen van de opleiding die bij jou past.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *